(Zawiercie) W Strefie Aktywności Gospodarczej w Zawierciu 20 września odbyło się uroczyste wmurowanie kamienia węgielnego pod nowy zakład produkcyjny zawierciańskiej firmy Virtu. Inwestycja, opiewająca na kwotę ponad 60 mln zł, która powstaje przy ul. Technologicznej, ma przynieść aż 130 nowych stanowisk pracy. To duży plus dla miasta i powiatu nie tylko pod względem zmniejszenia bezrobocia, które wynosi dziś około 12%, ale także promocji, ponieważ - jak potwierdzają badania - Virtu w swojej branży to marka numer 1 na rynku.
20 września w Zawierciu odbyło się uroczyste wmurowanie kamienia węgielnego pod nowy zakład produkcyjny firmy Virtu. Jak podkreślali podczas ceremonii właściciele firmy, budowany w SAG obiekt będzie najnowocześniejszym w branży zakładem produkcyjnym w Polsce, a rozwój firmy Virtu wpłynie na rozwój całego regionu.
- Firma Virtu 30% swoich surowców zakupuje do 60 km od Zawiercia. To są miliony złotych wydane co miesiąc. To powoduje, że lokalni biznesmeni i lokalna społeczność odczuwają to wymiernie. To będzie jeszcze bardziej widać w perspektywie kolejnych lat. Dzięki nam powstało kilka zakładów, kilka firm dystrybucyjnych. Te firmy dzisiaj zasilają lokalną społeczność - mówimy tu o podatkach, polepszeniu życia. To są naczynia połączone. Ostatnie kilka lat spowodowało, że mamy prawo czuć się przyjaciółmi, czuć się odpowiedzialni za lokalną społeczność – podkreślał podczas ceremonii Grzegorz Cielecki, dyrektor zarządzający.
Nowy zakład zbudowany zostanie w oparciu o najwyższe standardy zarządzania jakością i bezpieczeństwem produkcji żywności. W trosce o środowisko przedsiębiorstwo wykorzystywać będzie najnowsze technologie zapewniające wysoki poziom energooszczędności. Jego łączna powierzchnia wynosić będzie 15 tys. m kw. z czego 10 tys. m kw. przeznaczone zostanie na produkcję, a 5 tys. m kw. zajmować będzie część chłodnicza i magazynowa. Generalnym wykonawcą inwestycji jest firma PRO-INVEST S.A. z Katowic.
– Bardzo się cieszę, że kiedy budujemy zakład wiąże się to z jedną bardzo ważną cechą – z rozwojem. Przeważnie dynamicznym, wyjątkowymi firmami, które wzbogacają polski rynek i w tym przypadku też mamy do czynienia z taką sytuacją. Mamy 10 lat. Naszą misją jest, by budować najbardziej komfortowe miejsca do pracy i najbardziej komfortowe miejsca do zamieszkania. Mam nadzieję, że zakład, który wybudujemy będzie komfortowy dla wszystkich, którzy będą w nim pracować – mówi Arkadiusz Nagięć, prezes firmy PRO-INVEST S.A.
Zakład wyposażony zostanie w automatyczne linie technologiczne oraz automatyczny, w pełni zrobotyzowany system pakująco-magazynowy.
- Wszystkie linie technologiczne są już zakontraktowane. Dwie z nich są najnowocześniejsze w Polsce. Jedna z tych linii jest trzecia w Europie. Mamy się czym pochwalić. To są wielomilionowe inwestycje. Może się wydawać, że do produkcji pierogów, tudzież innych produktów w naszej kategorii są potrzebne maszyny niewymagające. Tak naprawdę to są bardzo skomplikowane urządzenia, są to duże linie. Niejednokrotnie długość takich linii to około 40-50 metrów plus cały proces technologiczny – podkreślał Grzegorz Cielecki.
Prace budowlane mają zakończyć się w czerwcu 2017 r., a pierwsza produkcja ma wystartować jesienią 2017 r. Zgodnie z projektem inwestycji, zatrudnienie w nowym zakładzie znajdzie ok. 130 osób.
– Dla Virtu ten dzień jest kamieniem milowym w rozwoju firmy. Budowa nowego zakładu będzie największą inwestycją w jej dotychczasowej historii oraz ważnym krokiem w kierunku budowania pozycji lidera w kategorii chłodzonych dań gotowych w Polsce oraz na rynkach Unii Europejskiej - zaznacza prezes Zarządu Virtu Production Dagmara Cielecka.
VIRTU TO NIE TYLKO PIEROGI
W przyszłym roku Virtu będzie obchodzić jubileusz 25-lecia istnienia. Aktualnie zatrudnia 480 pracowników. Na dzień dzisiejszy w ofercie firmy znajduje się ponad 80 różnych produktów, od klasycznych pierogów, krokietów i zapiekanek, do nowoczesnych dań gotowych, lazanii, makaronów, czy dodatków takich jak pesto.
- Nasze produkty są codziennie obecne w 10 mln polskich domów, co potwierdzają zarówno nasze wyniki sprzedażowe, jak również wyniki badań marketingowych, przeprowadzonych przez niezależne jednostki. W związku z tak dużym zainteresowaniem naszymi produktami podjęliśmy decyzje o budowie nowego zakładu, bo jak większość z państwa wie, obecnie wykorzystujemy w 100% nasze moce produkcyjne – mówi prezeska.
- Rzeczywiście wykorzystujemy 100%, a momentami nawet 120% mocy produkcyjnych. Stąd decyzja o budowie nowego zakładu. Firma rozwija się dynamicznie, mógłbym użyć określenia, nawet bardzo dynamicznie. Dla ludzi ambitnych, którzy chcą prowadzić biznes uczciwie, innowacyjnie, zgodnie z własnym sumieniem, jest to naturalna kolej rzeczy. To, co my robimy jest nie tylko podyktowane aspektem ekonomicznym. Oczywiście w dużym stopniu tak, ale mamy takie podejście - tworzymy rzeczy dla ludzi, dla konsumentów. To, co w firmie się konstruuje, nowe linie, nowe dania, to jest coś innowacyjnego nie tylko w skali Polski. Zdradzić tajemnicy nie mogę, ale z tego, co się orientuję w Europie tego jeszcze nikt nie robi – dodaje G. Cielecki.
Firma zapowiada, że w przyszłości chciałaby się skupić na nowych i innowacyjnych daniach.
- Poszerzanie asortymentu jest dla nas niezwykle ważne, ponieważ preferencje klientów bardzo szybko się zmieniają. W nowym zakładzie produkowane będą wysokiej jakości klasyczne dania gotowe oraz nowoczesne dania z szybko rozwijającej się na rynku kategorii convenience. Jedną z produkowanych nowości będzie pizza typu włoskiego w kilku wariantach smakowych –zapowiada prezes Cielecka.
LIDER I NAJWIĘKSZY ZAKŁAD NA RYNKU
Virtu to także zdobywca tytułu lidera chłodzonych dań gotowych w Polsce. Firma przez kilka ostatnich lat prowadziła bardzo intensywną kampanię, mającą na celu wzmocnienie marki. Efekt promocji przyszedł nadzwyczaj szybko.
- Przez ostatnie 2, 3 lata bardzo pracowaliśmy nad wzmocnieniem naszej marki i udało się to. Co prawda chcieliśmy to osiągnąć w 2017 roku, ale jak widać nasza ciężka praca i zaangażowanie wszystkich doprowadziło do tego, że według badań jesteśmy w tej kategorii numerem 1. Wierzę, że najbliższe lata będą dla nas przełomowe, a dynamiczny rozwój doprowadzi do tego, że będziemy producentem nie tylko w Polsce, ale i poza jej granicami. Nie tylko dostarczamy produktu do Unii Europejskiej, ale także poza jej granice – podkreśla Dagmara Cielecka.
Według najnowszego raportu GfK firma zdobyła tytuł lidera sprzedaży w kategorii chłodzonych dań gotowych. Dodatkowo, jak wynika z badań przeprowadzonych przez instytut badawczy IPC, Virtu znajduje się w pierwszej trójce najbardziej rozpoznawanych marek dań gotowych w Polsce.
- Poza otwarciem nowego zakładu produkcyjnego nasze najbliższe plany inwestycyjne przewidują również budowę laboratorium technologicznego o powierzchni 170 m2. Dzięki temu będziemy mieli możliwość znaczącego podniesienia jakości produktów, jeszcze lepszego dostosowania produktów do wymogów prawnych, a także skrócenia czasu od testów produktów do wdrożenia ich na rynek - mówi D. Cielecka.
POLITYCY DUMNI Z LOKALNEJ FIRMY
Podczas uroczystości wmurowania kamienia węgielnego nie brakowało licznych gratulacji ze strony lokalnych samorządowców.
- 25 lat. Co zmieniło się w tym okresie? Zaczęło nam brakować czasu. Zaczynamy sięgać po gotowe dania z półki, a zatem pojawia się coś, co musi te półki zapełnić. Wy idealnie wpisujecie się w to miejsce. Życzę również wejścia na pozostałe rynki europejskie i pozaeuropejskie, ponieważ tej Polonii trochę nam się rozsiało po świecie i produkty też muszą do nich trafić. Właśnie te. To, co się wyniosło z domu, pozostaje w pamięci. Smak jest zawsze ten sam, a ten najlepszy z Virtu – mówił z wyrazami uznania Starosta Zawierciański Krzysztof Wrona.
- Nie ma lepszej reklamy dla miasta, niż firma, która jest nr 1 w Polsce jeżeli chodzi o produkcję, jeżeli chodzi o rozpoznawalność znaku towarowego – dodał zastępca prezydenta Zawiercia ds. gospodarczych Marek Borowik.
Ciepłe słowa skierowała do władz firmy także posłanka Anna Nemś.
– Chciałam powiedzieć i pogratulować, mamie pani prezes. Ja byłam jej klientem, kiedy zaczynała i to jest taki sentyment. To firma odpowiedzialna społecznie, to jest firma, która dba o pracowników. Ja organizując czy to wigilie dla ubogich czy inne przedsięwzięcia, nigdy nie miałam problemów, prosząc firmę Virtu o wsparcie. Oni zawsze byli z nami – wspominała A. Nemś.
Justyna Banach-Jasiewicz
Napisz komentarz
Komentarze