(Podzamcze) Podczas weekendowych zmagań w Podzamczu dania siedmiu kół gospodyń wiejskich walczyły o podniebienia przybyłych na Jurajskie Specjały gości. Cechą charakterystyczną wszystkich serwowanych przez gospodynie smakołyków była przede wszystkim ich niepowtarzalność, zwłaszcza, że przepisy na te wyjątkowe dania niejednokrotnie pamiętają jeszcze czasy panowania jurajskich władców.
Z terenu Jury do konkursu przystąpiły Koła Gospodyń Wiejskich z Podlipia (gmina Bolesław, woj. małopolskie) z daniem o tajemniczej nazwie baksalory, KGW z Czubrowic (gmina Jerzmanowice-Przeginia, woj. małopolskie) z kapustą z piechotą, KGW „Lipowianki” z Wygiełzowa (gmina Babice, woj. małopolskie) z daniem pod nazwą pęczak z grochem, KGW „Jagodzianki” z Jaroszowca (gmina Klucze, woj. małopolskie) serwowały zupę czosnkową, grupa „Zawierciańska” z Zawiercia przyrządziła kućmatego, KGW „Karlinianki” z Zawiercia (gmina Zawiercie, woj. śląskie) pierogi z różnym nadzieniem, Zespół Folklorystyczny „Wrzos” z Ryczowa Kolonii (gmina Ogrodzieniec, woj. śląskie) - kluski ziemniaczane, tarte na mleku, a Chór Seniora z Ogrodzieńca (gmina Ogrodzieniec, woj. śląskie) zupę kartoflaną.
Podniebienia przybyłych gości zdobyły jednogłośnie ziemniaczane kluski tarte, zwane baksalorami, które były owocem pracy pań z KGW z Podlipia. Jako drugie na podium Jurajskich Specjałów stanęły członkinie KGW z Jaroszowca, które przygotowały pyszną, ale i bardzo zdrową zupę czosnkową. Trzecie miejsce przypadło kluskom ziemniaczanym, tartym na mleku, przygotowanym przez Zespół Folklorystyczny „Wrzos” z Ryczowa Kolonii.
- W ubiegłym roku, podczas pierwszej edycji Jurajskich Specjałów zajęłyśmy II miejsce za kluski prażuchy. W tym roku kluski ziemniaczane, tarte na mleku przyniosły nam trzecie miejsce. To są dania, które były przyrządzane w naszych rodzinach od pokoleń. Ziemniaki i mleko były kiedyś podstawą pożywienia ziemi ryczowskiej ze względu na panującą biedę – mówi Jolanta Sprężak – Wawrzyk z Zespołu Folklorystycznego „Wrzos”.
Przepis na kluski ziemniaczane, tarte na mleku.
Składniki (4 porcje): 1 litr mleka, 1kg ziemniaków, 1 łyżka mąki pszennej, sól lub cukier do smaku, omasta - skwarki z boczku, 1 cebula.
Sposób przygotowania: Ziemniaki zetrzeć na tarce. Odcisnąć wodę i dodać według uznania gotowanych ziemniaków, 1 łyżkę mąki pszennej. Następnie wszystko wyrobić i formować kulki niewielkiej wielkości, które wrzuca się na gotujące mleko. Gotować do miękkości ok 10-15 min. Podawać z ziemniakami okraszonymi skwarkami i zrumienioną na złoty kolor cebulką.
Sposób serwowania: podawać w głębokich miseczkach ceramicznych lub glinianych. (JB)
Napisz komentarz
Komentarze