Zalewajka to zupa, która jest połączeniem kartoflanki i żuru, a nazwa wzięła się od sposobu wykonania, który polegał na zalewaniu ziemniaków żurem. W tym roku w Ciągowicach odbyła się już piąta edycja Festiwalu Zalewajki, który w 2018 roku zainicjowali strażacy z Ochotniczej Straży Pożarnej i panie z Koła Gospodyń Wiejskich z Ciągowic.
Na początku zalewajka składała się z zagotowanych ziemniaków przyprawionych liśćmi laurowymi, solą, pieprzem, czosnkiem i cebulą z dodatkiem wytopionych skwarków. Z czasem zupa weszła do menu także w miastach, gdzie została wzbogacona dodatkowymi przyprawami, przez co jej smak stał się jeszcze bardziej wyraźny i aromatyczny. Z biegiem czasu do zalewajki zaczęto dodawać grzyby, śmietanę, smażoną cebulkę i boczek, a całość gotowana była na wywarze mięsnym. Takie właśnie wersje zalewajki pojawiły się na tegorocznym konkursie gastronomicznym zorganizowanym w ramach Festiwalu Zalewajki, który był punktem kulminacyjnym plenerowego wydarzenia.
W konkursie na najsmaczniejszą zalewajkę jury wyłoniło najlepszych kucharzy. Byli to:
Kategoria indywidualna:
1 miejsce – Halina Szymala
2 miejsce – Beata Kuc i Krystyna Wolska
3 miejsce – Justyna Cyran
Kategoria grupowa:
1 miejsce – KGW w Niegowoniczkach JURA
2 miejsce – OSP Ciągowice
3 miejsce – KGW Ciągowice
(red) Zd. UGiM Łazy
Napisz komentarz
Komentarze