(Poręba) 9 września mieszkańcy Poręby wzięli udział w XV Światowym Festiwalu Prażonek. Impreza na terenie MOSIR-u przy ul. Zakładowej cieszyła się sporym zainteresowaniem. Święto zdobywa coraz większą popularność i już na stałe wpisało się do kalendarza regionalnych imprez.
Na scenie zaprezentowali się między innymi: KGW „Niwczanki”, zespół Retro, grupa MGM. W dobry humor publiczność wprowadził teatr „Na przekór” z MOK z humoreską „Ziemniak Zbyś”. Zagrała także kapela „To i Owo”. Czas umilał zespół „Harpagans”, a na koniec wystąpiła grupa „Best Band”.
13 marca 2006 roku porębskie prażonki wpisane zostały na listę dań regionalnych. Jednak w innych miejscach funkcjonują różne odmiany przysmaku. W Myszkowie prażonki nazywane są pieczonkami, do których dodaje się także dodatkowo marchew i buraki. Porębska receptura polega na tym, że do garnka wysmarowanego wcześniej tłuszczem warstwami układa się ziemniaki, kiełbasę, boczek i cebulę. Całość doprawia się pieprzem i solą, a na koniec wszystko przykrywa się liściem kapusty. W czasie imprezy mieszkańcy mogli liczyć na darmowe porcje tej pysznej potrawy.
W trakcie festiwalu nie zabrakło także licznych atrakcji. Najlepszy w konkursie wiedzy o Unii Europejskiej (pod patronem honorowym prof. Jerzego Buzka) okazał się Bartłomiej Kuźnik z ZS im. M. Kopernika w Porębie. Zwycięzca w nagrodę pojedzie do Brukseli. (mpp)
Napisz komentarz
Komentarze