Przejdź do głównych treściPrzejdź do wyszukiwarkiPrzejdź do głównego menu
Reklama
wtorek, 19 listopada 2024 17:39
Przeczytaj!
Reklama
Reklama

Dom pachnący wypiekami

Wybór gotowych ciast w cukierniach jest ogromny i choć ich zakup to wygodne rozwiązanie, nic nie zastąpi domowego wypieku, którego zapach unosi się w całym domu. Wspólne pieczenie czy gotowanie sprzyja zacieśnianiu relacji międzyludzkich, a klimat, który temu towarzyszy, często pozostaje w naszej pamięci na długie lata. Warto, zwłaszcza w karnawale poświęcić czas, aby zadbać o niezapomnianą atmosferę i zapachy, które będą kojarzyć się z tym wyjątkowym okresem.
Podziel się
Oceń

1. Klasyka to podstawa
Jeśli boimy się nowości lub po prostu cenimy sobie prostotę i lubimy sprawdzone smaki, warto postawić na klasykę. Wiele osób powie, że nie ma Świąt bez sernika z rodzynkami. Ten w wersji wiedeńskiej jest niesamowicie lekki, puszysty i pyszny. Jego sekret tkwi w skórce pomarańczowej i dobrym twarogu.
Puszysty sernik wiedeński z rodzynkami
Składniki:
1 kg twarogu sernikowego Mlekpol 18%
10 jajek
25 dag masła extra Łaciate
2 szklanki cukru pudru
2 łyżki mąki krupczatki
1 budyń waniliowy
1 cukier waniliowy
rodzynki, skórka pomarańczowa przesmażona, tłuszcz do wysmarowania blachy, cukier puder do posypania 
Przygotowanie: Nastawiamy piekarnik na 180°C. Masło, cukier puder i cukier waniliowy ucieramy. W trakcie dodajemy po kolei żółtka. Gdy masa będzie jednolita, dokładamy stopniowo twaróg sernikowy cały czas mieszając. Następnie przesiewamy przez sitko mąkę i budyń, dodajemy je do masy. Białka ubijamy na sztywno. Łączymy z masą. Dorzucamy rodzynki i całość wylewamy na okrągłą formę. Wstawiamy do nagrzanego piekarnika i pieczemy przez około 80 minut. Gotowy sernik można poznać po zarumienieniu i lekko odstających bokach od formy. Posypujemy go cukrem pudrem przed podaniem.

2. Wszyscy kochają czekoladę
Te specyficzne Święta w okrojonym gronie z pewnością osłodzi nam ciasto czekoladowe. Istnieją miliony powodów, dla których warto jeść czekoladę, a to, że poprawia ona nastrój jest udowodnione naukowo. Po wigilijnej wieczerzy nic lepiej nie podkreśli przyjemnej atmosfery niż domowy wypiek oblany czekoladową polewą.

Ciasto deserowe z czekoladą 
Składniki:
115 g masła extra Łaciate 
90 g gorzkiej czekolady
2 jajka
2 szklanki cukru
1 szklanka wody (ciepłej)
280 g mąki pszennej
1,5 łyżeczki sody oczyszczonej
60 ml mleka Łaciate 3,2%
1 łyżeczka octu, odrobina soli 
Przygotowanie: W miseczce roztapiamy masło z gorzką czekoladą w kąpieli wodnej. Odstawiamy do wystygnięcia. Nastawiamy piekarnik na 175°C. Do cukru dodajemy jajka i ucieramy do uzyskania jasnego koloru. Dodajemy masę czekoladową i energicznie mieszamy, następnie wsypujemy mąkę i sodę oczyszczoną. Całość dokładnie łączymy. Dolewamy 1 szklankę ciepłej, przegotowanej wody i dobrze mieszamy. Następnie ocet z mlekiem dodajemy do czekoladowego ciasta. Blachę smarujemy tłuszczem i posypujemy mąką. Wlewamy ciasto i pieczemy w piekarniku przez około 30 min. 
Źródło: www.najlepszewkuchni.pl

3. Zaskocz swoich gości
Choć zazwyczaj obchodzimy Święta Bożego Narodzenia bardzo tradycyjnie, serwując 12 potraw, w tym karpia, pierogi czy barszcz czerwony, to deser jest elementem, którym możemy zaskoczyć swoich gości. Zaletą tiramisu jest nie tylko to, że przygotowuje się je bez pieczenia, ale także to, że pięknie pachnie i smakuje kawą. Przysmak Włochów na upalne dni sprawdzi się również w Polsce grudniową porą.
Tiramisu z mascarpone
Składniki:
300 g podłużnych biszkoptów
4 jajka
500 g sera mascarpone Mlekpol
2 łyżki kakao
1 łyżka kawy rozpuszczalnej
4 łyżki likieru amaretto 
80 g cukru
 listki mięty do dekoracji (opcjonalnie) 
​Przygotowanie: Żółtka oddzielamy od białek. Ucieramy z cukrem białym i cukrem waniliowym. W trakcie ubijania, stopniowo dodajemy ser mascarpone. Miksujemy do momentu, aż masa będzie puszysta. Białka ubijamy na pianę i dodajemy delikatnie do masy. Zaparzamy kawę. Po ostudzeniu dodajemy do niej likier amaretto (wedle uznania). Następnie po kolei zamaczamy w kawie biszkopty, tak, by nie były suche i układamy na blaszce - dwa rzędy obok siebie. Smarujemy je serem mascarpone, a następnie posypujemy kakao (za pomocą sitka). Kładziemy kolejną warstwę biszkoptów, zamoczonych w kawie. Ponownie smarujemy mascarpone. Owijamy blachę folią spożywczą i wstawiamy do lodówki na całą noc. (opr. red)


Napisz komentarz

Komentarze

Reklama
KOMENTARZE
Autor komentarza: AlaTreść komentarza: Przesłuchałam sesję z sierpnia, Burmistrz rzeczywiście nazwał mieszkańców "poziomem rynsztoka" pytających o jego wątpliwe postępy w budowie Agory. Prawdziwy "burak" można rzec.Data dodania komentarza: 19.11.2024, 14:07Źródło komentarza: Porębianie za śmieci zapłacą więcej. A miasto liczy na podatki z więzieniaAutor komentarza: MadziolubTreść komentarza: Widzę, że Szemla już 3 raz przekłada składanie ofert. Czyżby potencjalni wykonawcy ciągle go punktowali ? Taki "fachowiec" ? Tylko od czego ?Data dodania komentarza: 16.11.2024, 14:41Źródło komentarza: NASI INFORMATORZY: TEN PRZETARG MOŻE WYGRAĆ TYLKO JEDNA FIRMA!Autor komentarza: zawiercianinTreść komentarza: Zobaczymy kto wygra przetarg lekko zmodyfikowany Panie Prezesie i Panie Redaktorze Zobaczymy kto ma racjęData dodania komentarza: 12.11.2024, 23:23Źródło komentarza: NASI INFORMATORZY: TEN PRZETARG MOŻE WYGRAĆ TYLKO JEDNA FIRMA!Autor komentarza: B29Treść komentarza: I tak mało dostał, pieniądze zrobiły swoje. A 300 tyś. To śmiech na sali , tam nawet milion nie był by problemem.Data dodania komentarza: 9.11.2024, 02:30Źródło komentarza: Wypadek w Hucie Szklanej. Sąd oddalił wniosek o odroczenie kary. Piotr K. już w więzieniuAutor komentarza: GrażynaTreść komentarza: Polecam kody qr na nagrobki w formie tabliczki z wizerunkiem osoby zmarłej, więcej na: https://www.urloplandia.pl/ciekawostki-1/roznolandia/kody-qr-z-twarza-na-nagrobkach-nowoczesne-i-trwale-wspomnienia-zmarlych/ i https://lustrozycia.pl/Data dodania komentarza: 7.11.2024, 09:21Źródło komentarza: Kody QR na nagrobkach? Branża pogrzebowa idzie z duchem czasówAutor komentarza: echTreść komentarza: ale macie zapłon... mecz 25 września a wy publikujecie artykuł 4.11...Data dodania komentarza: 6.11.2024, 11:16Źródło komentarza: SUPERPUCHAR POLSKI DLA ALURONU CMC WARTY ZAWIERCIE
Reklama
Reklama