W tym dniu królował Pstrąg, więc niemalże od samego rozpoczęcia święta ryba towarzyszyła przybyłym na każdym kroku. Na błonie przy stawie „Amerykan” ludzi przywiódł unoszący się zapach pokazu kulinarnego Jakuba Kuronia. Na pierwsze danie zaserwował publiczności sałatkę ziemniaczaną z wędzonym twarogiem i z wędzonym pstrągiem, a na drugie - włoskie risotto. W sumie ponad 200 porcji rozeszło się w okamgnieniu, a każdy pytany o smak potraw, nie mógł nie zgodzić się, że były wręcz przepyszne.
Jakub Kuroń po pokazie podzielił się z nami swoimi spostrzeżeniami: -Jak zawsze wychodzi się na scenę chociażby robiło się to po raz dwusetny, trzysetny to zawsze jest stres, bo to jest jednak na żywo. Tak naprawdę tu zawsze wszystko może się wydarzyć. Szykuje się na różne scenariusze, ale nie jestem w stanie wszystkiego przewidzieć, nawet pomimo tego, że na pokazy kulinarne jeżdżę często. W roku jest to kilkanaście imprez. Muszę jednak przyznać, że publiczność w Złotym Potoku okazała się wspaniała. Bardzo wierni ludzie. Słuchali przez długi czas - to jednak 1,5 godziny gotowania. Sam nie wiem czy bym wytrzymał, chociaż jestem pasjonatem przyrządzania potraw -dodaje z uśmiechem.
Mistrz kuchni wyjawił naszej redakcji jeszcze jedną tajemnicę: -Muszę powiedzieć, że niestety, ale zdradzę tutejszego pstrąga. Ryba ta zajmuje wysokie miejsce w moim rankingu, ale ostatnio tak naprawdę dla moich kubków smakowych nr 1 jest miętus.
Pstrąga można było również skosztować na dwóch stoiskach przygotowanych przez Hotel Kmicic. Podawano ją w panierce z migdałami, chlebem, surówką, ogórkiem oraz ciepłym napojem. -Wszystkie rybki pochodzą z naszych lokalnych stawów- zapewniały Panie wydające posiłki. Zebrani w ten sposób ładowali energię na dalszą zabawę.
Najpierw publiczność rozgrzała muzyka disco polo zespołu Defis, a następnie dobrą zabawę z tłumem ludzi podtrzymywał występ Greso oraz TEAM SKOLIN. Zabawa trwała do późnych godzin nocnych.
W niedzielę dla lubiących wcześnie wstawać fanów wędkarstwa czekały spinningowe zawody wędkarskie na stawie ,,Irydion”. Właściwe rozpoczęcie drugiego dnia Święta Pstrąga odbyło się osiem godzin później. Pogoda w ten dzień nie dopisała, przez co znacznie zmniejszyła się liczba osób, które zagościły na błoniach. Mimo to nie zabrakło licznych atrakcji. Dla dzieci przygotowano animacje, a w tym samym czasie fani BAVE SPACE mogli pokołysać się w takt muzyki. Pogoda nie przeszkodziła w dalszych występach grupy Liber & InoRos. Swoje największe hity muzyczne zaprezentowała także DARIA, a na zakończenie XXV Święta Pstrąga publiczność pożegnał zespół RYTM.
Przybyłych na święto czekały liczne zabawy, konkursy z nagrodami (również konkurs kulinarny zorganizowany przez Hotel Kmicic).
Dla najmłodszych przygotowano nieduży park rozrywki, malowanie twarzy, czy robienie tatuaży.
Napisz komentarz
Komentarze