(Lgota Murowana) Pod koniec ubiegłego miesiąca już po raz drugi w Zajeździe Hetman w Lgocie Murowanej odbyły się VI Mistrzostwa Polski Kelnerów Junior Waiter 2013. Startowało 8 ekip wyłonionych we wcześniejszych eliminacjach. Drużyny reprezentowały szkoły o profilu gastronomiczno-hotelarskim.
Konkurencje były cztery. Pierwsza, to test kelnerski ze znajomości zarówno techniki obsługi klienta jak i podawanych potraw. Równie trudne okazały się zmagania związane z nakryciem stołów.
- Zawodnicy musieli się wykazać pomysłowością, ponieważ kilka tygodni wcześniej losowano kraj bądź kontynent, jaki będzie przedstawiany i należało w tym klimacie przygotować nakrycie stołu i prezentację multimedialną. Trzecią konkurencją był konkurs na hydrosommeliera. To nowość, ponieważ dotyczy umiejętności rozpoznawania podstawowych wód mineralnych wyłącznie organoleptycznie. Dodatkowym utrudnieniem był fakt, że z 15 wód wcześniej zaproponowanych ekipom, tylko 10 brało udział w konkursie - oczywiście - no name – mówi juror Zbigniew Szeląg.
Publiczność podziwiała pokazy synchroniczne, które polegają na równoczesnej obsłudze czterech gości przez czwórkę kelnerów. Najważniejsza jest tutaj absolutna synchronizacja ruchów, elegancja i sprawność. Wszystko to odbywa się w rytm odpowiednio dobranego podkładu muzycznego, towarzyszy temu nierzadko jeszcze show w wykonaniu ekipy kelnerskiej.
- Oprócz zawodników w Zajeździe Hetman gościli opiekunowie przygotowujący zawodników i młodzież ze szkół biorących udział w konkursie. W sumie ok. 200 osób. To bardzo widowiskowy konkurs, a Zajazd Hetman stanął po raz kolejny na wysokości zadania, w perfekcyjny sposób przygotowując imprezę. Zwyciężyła ekipa z Kościana, przed Bielskiem-Białą i Grodziskiem Mazowieckim – relacjonuje juror.
Główną nagrodą był pobyt zwycięskiej ekipy w raz z opiekunami i trenerami w jednym z najlepszych hoteli w Kazimierzu Dolnym. Oprócz tego uczestnicy mogli liczyć na pamiątkowe puchary i dużo nagród rzeczowych ufundowanych przez sponsorów.
Organizatorami imprezy była Akademia Kelnerska Grzegorza Górnika, Zajazd Hetman i ARW DES-ART.
(mpp), Foto: Jakub Szeląg
Napisz komentarz
Komentarze