Przejdź do głównych treściPrzejdź do wyszukiwarkiPrzejdź do głównego menu
Reklama
sobota, 23 listopada 2024 22:14
Przeczytaj!
Reklama
Reklama

III Mistrzostwa Polski Grilla i BBQ na zamku w Ogrodzieńcu

W miniony weekend (25-26 maja) nad Ogrodzieńcem unosił się zapach grillowanych kiełbasek, karkówek i żeberek. To właśnie wtedy wszyscy miłośnicy grilla i dobrego jedzenia spotkali się w samym centrum Jury Krakowsko-Częstochowskiej, na zamku w Ogrodzieńcu, gdzie odbyła się III edycja Mistrzostw Polski Grilla i BBQ.
Podziel się
Oceń

Live cooking i wspólne grillowanie

Wspólne grillowanie na zamku w Ogrodzieńcu rozpoczęło się od pokazu live cookingu prowadzonego przez pitmastera Jay McCarthy’ego z Teksasu. Gotowanie na żywo można było w ciągu dwóch dni wydarzenia obejrzeć jeszcze wiele razy w wykonaniu: pitmastera Robertasa Svetlauskas, szefa kuchni Kamil Tłuczka, Daniela Dzwonkowskiego i Marka Markuszewskiego, grillmastera Julina Karewicza czy szefa kuchni Łukasza Gamonia.

Jak Mistrzostwa Polski to oczywiście były i konkursy. W sobotę, 25 maja odbył się konkurs grillowy dla rodzin, natomiast drugiego dnia, w niedzielę 26 maja, odbył się główny konkurs wydarzenia. Jego główną nagrodą – oprócz uzyskania tytułu mistrza, był czek w wysokości 15 000 złotych.

Atrakcje na zamku

W murach ogrodzienieckiego zamku można było nie tylko grillować. Zarówno dorośli jak i dzieci wzięli udział w szeregu atrakcji takich jak: rodeo na byku, dojenie krowy, strzelanie z łuku czy rzucanie toporami.

-Biorę pierwszy raz udział w grillowaniu na zamku i muszę szczerze powiedzieć, że jest to ciekawe doświadczenie – móc zobaczyć mistrzów tego fachu jak grillują tuż obok średniowiecznej budowli. Uważam, że nie ma monotonii, oprócz zwiedzania zamku można choćby rozładować swoje emocje rzucając toporem. Jak dla mnie świetna rozrywka -mówił jeden z przybyłych w mury ogrodzienieckiego zamku.

Na mistrzostwach nie mogło zabraknąć również dobrej muzyki country w wykonaniu zespołu Roderyk oraz Pawła Drogi & Country Blues Band.

Oprócz tego można było wziąć udział w warsztatach grillowych. W pierwszym dniu na stoisku BBQ.PL odbyły się warsztaty z mostka wołowego, a ich prowadzącym był Jay McCarthy. Drugiego dnia można było natomiast doszkolić się z Mistrzami Polski Grilla i BBQ Andrzejem Gibasem i Krystianem Cydejko na warsztatach rodzinnych, a później z Krystianem Cydejko ulepszyć swój warsztat pieczenia pizzy i podpłomyków.

Większość przyjechała jednak po to, aby zadowolić swoje kubki smakowe. Pierwszego dnia mistrzostw dla przybyłych przygotowano darmowych 1000 porcji degustacyjnych karkówki z grilla, 500 porcji degustacyjnych Pullet Pork BBQ, 1000 porcji kiełbasy z grilla. Kolejnego dnia na uczestników wydarzenia czekało 500 porcji żeberek wieprzowych, tyle samo porcji ziemniaków z grilla z sosem curry, 1000 porcji żurku, a na zakończenie drugiego dnia ponownie zaserwowano 1000 porcji kiełbasy z grilla.

Dwa dni III edycji Mistrzostw Polski Grilla i BBQ można podsumować dwoma słowami – było pysznie!


Więcej o autorze / autorach:

Napisz komentarz

Komentarze

Reklama
KOMENTARZE
Autor komentarza: Zdzichu z PKSTreść komentarza: Klatka schodowa i winda w szpitalu za milionów🫢To może pan Jorg poszuka jeszcze lekarzy. Myszy plotkują, że zaden lekarz dyzurujacy na OIOM nie zgodzi się na dyzury w Zawierciu nawet za podwójną ustawkę. Ciekawe dlaczego? 🤦Data dodania komentarza: 22.11.2024, 00:21Źródło komentarza: KTÓREMU Z RADNYCH NIE PODOBA SIĘ „TĘCZOWY PIĄTEK”?Autor komentarza: AntoninaTreść komentarza: Link do sierpniowej sesji z podsumowaniem przez Burmistrza Spyrę osób pytających i komentujących "porębską fuszerkę": https://esesja.tv/transmisja/56596/iii-sesja-rady-miasta-poreba-w-dniu-poniedzialek-26-sierpnia-2024.htm?fbclid=IwY2xjawGqe_hleHRuA2FlbQIxMAABHa763Pf-UB0IP7jKvX85vrHIGEj6BIU6VRn-eYwS-KEDoD2VFPrHsVLb-g_aem_fu2tMvmzUA76ESLBrZyoRw Godzina 11.25 lub 2 godzina 8 minuta sesji. Oceńcie to sami.Data dodania komentarza: 20.11.2024, 09:26Źródło komentarza: Porębianie za śmieci zapłacą więcej. A miasto liczy na podatki z więzieniaAutor komentarza: JustinTreść komentarza: Po tej wypowiedzi Spyry można stwierdzić, że jak pojedzie do McDonalds to nie musi brać słomki do napoju, wyciągnie ją sobie z butów.Data dodania komentarza: 20.11.2024, 08:11Źródło komentarza: Porębianie za śmieci zapłacą więcej. A miasto liczy na podatki z więzieniaAutor komentarza: AlaTreść komentarza: Przesłuchałam sesję z sierpnia, Burmistrz rzeczywiście nazwał mieszkańców "poziomem rynsztoka" pytających o jego wątpliwe postępy w budowie Agory. Prawdziwy "burak" można rzec.Data dodania komentarza: 19.11.2024, 14:07Źródło komentarza: Porębianie za śmieci zapłacą więcej. A miasto liczy na podatki z więzieniaAutor komentarza: MadziolubTreść komentarza: Widzę, że Szemla już 3 raz przekłada składanie ofert. Czyżby potencjalni wykonawcy ciągle go punktowali ? Taki "fachowiec" ? Tylko od czego ?Data dodania komentarza: 16.11.2024, 14:41Źródło komentarza: NASI INFORMATORZY: TEN PRZETARG MOŻE WYGRAĆ TYLKO JEDNA FIRMA!Autor komentarza: zawiercianinTreść komentarza: Zobaczymy kto wygra przetarg lekko zmodyfikowany Panie Prezesie i Panie Redaktorze Zobaczymy kto ma racjęData dodania komentarza: 12.11.2024, 23:23Źródło komentarza: NASI INFORMATORZY: TEN PRZETARG MOŻE WYGRAĆ TYLKO JEDNA FIRMA!
Reklama
Reklama