Przejdź do głównych treściPrzejdź do wyszukiwarkiPrzejdź do głównego menu
sobota, 11 stycznia 2025 04:03
Przeczytaj!
Reklama
Reklama

III Mistrzostwa Polski Grilla i BBQ na zamku w Ogrodzieńcu

W miniony weekend (25-26 maja) nad Ogrodzieńcem unosił się zapach grillowanych kiełbasek, karkówek i żeberek. To właśnie wtedy wszyscy miłośnicy grilla i dobrego jedzenia spotkali się w samym centrum Jury Krakowsko-Częstochowskiej, na zamku w Ogrodzieńcu, gdzie odbyła się III edycja Mistrzostw Polski Grilla i BBQ.
Podziel się
Oceń

Live cooking i wspólne grillowanie

Wspólne grillowanie na zamku w Ogrodzieńcu rozpoczęło się od pokazu live cookingu prowadzonego przez pitmastera Jay McCarthy’ego z Teksasu. Gotowanie na żywo można było w ciągu dwóch dni wydarzenia obejrzeć jeszcze wiele razy w wykonaniu: pitmastera Robertasa Svetlauskas, szefa kuchni Kamil Tłuczka, Daniela Dzwonkowskiego i Marka Markuszewskiego, grillmastera Julina Karewicza czy szefa kuchni Łukasza Gamonia.

Jak Mistrzostwa Polski to oczywiście były i konkursy. W sobotę, 25 maja odbył się konkurs grillowy dla rodzin, natomiast drugiego dnia, w niedzielę 26 maja, odbył się główny konkurs wydarzenia. Jego główną nagrodą – oprócz uzyskania tytułu mistrza, był czek w wysokości 15 000 złotych.

Atrakcje na zamku

W murach ogrodzienieckiego zamku można było nie tylko grillować. Zarówno dorośli jak i dzieci wzięli udział w szeregu atrakcji takich jak: rodeo na byku, dojenie krowy, strzelanie z łuku czy rzucanie toporami.

-Biorę pierwszy raz udział w grillowaniu na zamku i muszę szczerze powiedzieć, że jest to ciekawe doświadczenie – móc zobaczyć mistrzów tego fachu jak grillują tuż obok średniowiecznej budowli. Uważam, że nie ma monotonii, oprócz zwiedzania zamku można choćby rozładować swoje emocje rzucając toporem. Jak dla mnie świetna rozrywka -mówił jeden z przybyłych w mury ogrodzienieckiego zamku.

Na mistrzostwach nie mogło zabraknąć również dobrej muzyki country w wykonaniu zespołu Roderyk oraz Pawła Drogi & Country Blues Band.

Oprócz tego można było wziąć udział w warsztatach grillowych. W pierwszym dniu na stoisku BBQ.PL odbyły się warsztaty z mostka wołowego, a ich prowadzącym był Jay McCarthy. Drugiego dnia można było natomiast doszkolić się z Mistrzami Polski Grilla i BBQ Andrzejem Gibasem i Krystianem Cydejko na warsztatach rodzinnych, a później z Krystianem Cydejko ulepszyć swój warsztat pieczenia pizzy i podpłomyków.

Większość przyjechała jednak po to, aby zadowolić swoje kubki smakowe. Pierwszego dnia mistrzostw dla przybyłych przygotowano darmowych 1000 porcji degustacyjnych karkówki z grilla, 500 porcji degustacyjnych Pullet Pork BBQ, 1000 porcji kiełbasy z grilla. Kolejnego dnia na uczestników wydarzenia czekało 500 porcji żeberek wieprzowych, tyle samo porcji ziemniaków z grilla z sosem curry, 1000 porcji żurku, a na zakończenie drugiego dnia ponownie zaserwowano 1000 porcji kiełbasy z grilla.

Dwa dni III edycji Mistrzostw Polski Grilla i BBQ można podsumować dwoma słowami – było pysznie!

Więcej o autorze / autorach:

Napisz komentarz

Komentarze

Reklama
Reklama
KOMENTARZE
Autor komentarza: emerytTreść komentarza: Śmieci, woda i jeszcze dobijcie człowieka podatkiem !Humanitarna władza wprowadza ulgi ! Nie w Porębie !Jeden ma tysiące pensji a drugi chudą ręcinę i płacą tak samo to MORALNE ? Czym dla burmistrza jest 40zł a dla rencisty .Syty głodnego nie zrozumie !!!!!!!1 i co gorsze nie pomoże.Data dodania komentarza: 9.01.2025, 23:51Źródło komentarza: Porębianie za śmieci zapłacą więcej. A miasto liczy na podatki z więzieniaAutor komentarza: AlojzTreść komentarza: Moja ciotka która tam mieszkała opowiadała że Niemcy lezeli na polach zabici i było ich więcej jak 19, część trupów zakopali głeboko w lesie żeby w odwecie nie spalono wsiData dodania komentarza: 3.01.2025, 16:22Źródło komentarza: Akcja partyzantów w Podlesicach w 1944 rokuAutor komentarza: koloTreść komentarza: ależ naiwność...Data dodania komentarza: 3.01.2025, 13:49Źródło komentarza: CMC ZWALNIA W ZAWIERCIU. A HUTA W CZĘSTOCHOWIE MA WZNOWIĆ PRODUKCJĘAutor komentarza: podpisTreść komentarza: dobra, skończ już lobbysto elementalu, dostaliście zgodę, wybudowaliście zakład, działa. I bez tego ''trzepiecie'' miliardy przychodów rocznie i jeszcze płaczecie, gdy pojawiają się prośby o zmniejszenie uciążliwości dla okolicy. Dla was to byłby niewielki koszt aby coś zmienić, ale musicie się stawiać bo przecież ''Dajecie miejsca pracy i podatki'' więc wam wszystko wolno? Przydałoby się z waszej strony mniej zadufania i więcej współpracy! Stać wasData dodania komentarza: 3.01.2025, 11:03Źródło komentarza: CMC ZWALNIA W ZAWIERCIU. A HUTA W CZĘSTOCHOWIE MA WZNOWIĆ PRODUKCJĘAutor komentarza: Konsultacje , konsultacje baju baju.Treść komentarza: Z tymi konsultacjami społecznymi to będzie jak np. ze Strzępiarką na terenie CMC w Zawierciu. Jak uruchamiano około 20 lat temu to miała pracować tylko do godziny 16 żeby ludzie jako tako mieli trochę spokoju. Teraz od dobrych ok.10 lat już pracuje do godziny 22 a sortownie całą dobę. Od Wart po ulicę Łośnicką jaka jest odległość od zabudowań ? Jest tam chociaż JEDEN ekran akustyczny ?Data dodania komentarza: 3.01.2025, 08:58Źródło komentarza: ELEMENTAL CHCE WYBUDOWAĆ WIATRAKI W MRZYGŁODZIE. FIRMA ŻĄDA ZGODY RADNYCH DO KOŃCA GRUDNIAAutor komentarza: olaTreść komentarza: nareszcie nie będzie takiego zanieczyszczeniaData dodania komentarza: 31.12.2024, 10:43Źródło komentarza: CMC ZWALNIA W ZAWIERCIU. A HUTA W CZĘSTOCHOWIE MA WZNOWIĆ PRODUKCJĘ
Reklama
Reklama