Przejdź do głównych treściPrzejdź do wyszukiwarkiPrzejdź do głównego menu
Reklama
niedziela, 23 lutego 2025 18:36
Przeczytaj!
Reklama
Reklama

5 mitów na temat pieczywa– czas obalić je wszystkie!

Wiele mitów dotyczy naszego zdrowia. Z sondażu United Surveys wynika, że w 2022 r. 22% Polaków chce prowadzić aktywniejszy tryb życia. Kolejne 17,7% zaplanowało przejście na dietę. Co oznacza zdrowe odżywianie się? Przede wszystkim spożywanie mniej przetworzonych produktów. Coraz częściej sięgamy np. po domowe wypieki, kierując się nie tylko rosnącymi cenami w piekarniach, ale również troską o swoją sylwetkę. Niektórzy w ogóle rezygnują z chleba, tłumacząc się noworoczną dietą. Ale czy na pewno jest to dobry kierunek? Obalamy 5 mitów na temat pieczywa. Wejdźmy w nowy rok zdrowo i smacznie.
Podziel się
Oceń

Mit nr 1 – chleb to tylko puste kalorie
Ziarna składają się z trzech części: bielma, otrębów i zarodka. Biała mąka wytwarzana jest tylko z bielma, podczas gdy cała pszenica zawiera wszystkie trzy elementy. A wiele składników odżywczych zboża znajduje się w otrębach i zarodkach. Dlatego chleb pełnoziarnisty, oprócz witamin z grupy B i żelaza, dostarcza witaminę E, minerały – takie jak cynk i magnez, flawonoidy i inne przeciwutleniacze, białko i błonnik. Większość dorosłych powinna spożywać 5 porcji zbóż dziennie, z czego co najmniej połowa z nich powinna stanowić produkty pełnoziarniste. Dlatego chleb pełnoziarnisty jak najbardziej wpisuje się w zdrową dietę. – Rezygnacja z chleba oznaczałaby wyeliminowanie jednego z najłatwiejszych sposobów włączenia produktów pełnoziarnistych do swojej diety – zauważa Michał Obalewski – Prezes Gero Sp. z o.o. będącej w Polsce wyłącznym dystrybutorem marki Ariete. Dla tych, którzy nie ufają produktom sklepowym, jest rozwiązanie – domowe wypieki. Wówczas mamy pewność, że w chlebie nie ma żadnych ulepszaczy, ponieważ to my kontrolujemy składniki. – Warto rozważyć to rozwiązanie, zwłaszcza, że dziś domowy wypiek chleba wcale nie musi być czasochłonny i skomplikowany. – zachęca Michał Obalewski. – Z pomocą przychodzą nam funkcjonalne urządzania, jak np. mikser planetarny marki Ariete. Taki sprzęt ułatwia wyrabianie ciasta drożdżowego oraz chlebowego, oszczędzając nasz czas oraz energię. – dodaje ekspert. Zamiast kupować chleb w sklepach, można więc samemu spróbować go upiec, korzystając z robota kuchennego, który praktycznie całą pracę wykona za nas. 
Mit nr 2 – pieczywo tuczy
Nowy rok, nowy ja – myśli niejeden z nas co roku w okolicach pierwszych dni stycznia. Zmiana diety nie zawsze jest jednak racjonalnie uzasadniona. Wielu ludzi samemu próbuje rezygnować z niektórych produktów, bo ma przeświadczenie, że są one tuczące. Do takich należy chleb, który przez dużą zawartość węglowodanów, jest uważany za wypiek tuczący i nienadający się do codziennej diety. Nic bardziej mylnego. Codziennie spożycie chleba w umiarkowanych ilościach jest cennym źródłem witaminy B oraz minerałów. Skąd wynika ten najbardziej popularny mit? Ponieważ ludzie nie wiedzą, że to nie pieczywo, a woda jest odpowiedzialna za dodatkowe kilogramy, gdyż na każde 100 g węglowodanów, organizm przechowuje ok 300 g wody. Dlatego zamiast całkowicie rezygnować ze spożywania chleba, wystarczy to robić z umiarem. 
Mit 3: Chleb bezglutenowy jest zdrowszy
Etykieta informująca o braku glutenu w chlebie absolutnie nie gwarantuje zdrowia. W rzeczywistości alternatywny, bezglutenowy wypiek, może zawierać więcej cukru i być pełen niespodziewanych dodatków. Gluten nadaje pieczywom i innym wypiekom ich kształt i sprężystość, więc producenci często wymieniają go na dodatki, takie jak guma ksantanowa lub skrobia kukurydziana, aby uzyskać podobną konsystencję – oraz dodatkowy cukier lub tłuszcz, aby uzyskać lepszy smak. Lepiej więc uważać na te nadmiernie przetworzone produkty bezglutenowe, tak jak na każdą inną przetworzoną żywność. Jeśli zdecydujemy się unikać glutenu, wybierzmy zamiast tego chleb z pełnowartościowych alternatyw, takich jak mąka gryczana, komosa ryżowa, len, chia lub mąka ryżowa. A najlepiej sami upieczmy go w domu. Mając wielofunkcyjne urządzenie typu robot planetarny, który poradzi sobie z każdą pracą w kuchni, nie musimy się angażować w najcięższą część zadania, czyli zagniatanie ciasta.
Mit nr 4 – chleb na drożdżach to samo zło
Chleb na zakwasie wyrasta wskutek fermentacji, co niesie ze sobą wiele korzyści dla naszego organizmu, jednakże rezygnacja z pieczywa wyrabianego na drożdżach jest uzasadniona tylko w przypadku osób, które są uczulone na drożdże, bądź mają zdiagnozowaną grzybicę. Z kolei pieczywo wypiekane na drożdżach jest bogate w witaminy z grupy B, biotynę. Jest źródłem białka i błonnika oraz zawiera cenne minerały takie jak: fosfor, potas, żelazo i wapń, których organizm potrzebuje do prawidłowego funkcjonowania. Jeśli nie wiemy, który chleb będzie dla nas lepszy, warto spróbować samemu go przygotować i zobaczyć, jaki proces wyrabiania chleba będzie korzystniejszy dla naszego organizmu. 
Mit nr 5 – mrożone pieczywo jest niezdrowe
Mrożenie to jeden z najlepszych sposób na przechowywanie żywności w naszych domach. Tyczy się to również chleba, który dzięki temu procesowi zachowuje swoje składniki odżywcze. Ponadto mrożenie pozwala uniknąć czerstwienia i powstawania pleśni. Dzięki mrożeniu możemy przedłużyć świeżość pieczywa, jeśli na przykład kupimy bądź wyrobimy go za dużo. Nie warto marnować jedzenia. Tak jak mrozi się owoce, warzywa czy mięso, tak samo chleb możemy spokojnie wkładać do zamrażarki, a po rozmrożeniu ponownie cieszyć się jego kruchością i smakiem. Jeśli w dodatku jest to własnoręcznie upieczony chleb, miło będzie móc ponownie się nim delektować.

Przepis na domowy chleb

500 g mąki pszennej chlebowej (typ 750 lub 850),
25 g świeżych drożdży,
1 płaska łyżka cukru,
270 ml letniej wody,
1 łyżka miękkiego masła,
1 łyżeczka soli,
opcjonalnie do ulubione ziarna (słonecznik, mak, sezam).
Do miseczki dodajemy drożdże, cukier, łyżkę mąki i letnią wodę (100 ml), dokładnie mieszamy i odstawiamy na 10 minut. Do misy robota planetarnego Ariete przesiewamy przez sito pozostałą mąkę, dodajemy wodę (170 ml), masło, sól i wyrośnięty rozczyn. Wyrabiamy do momentu uzyskania elastycznej, plastycznej masy i odstawiamy ciasto przykryte ściereczką na godzinę. Wyrośniętą masę przekładamy do formy i odstawiamy na pół godziny. Rozgrzewamy piekarnik do 220°C, delikatnie nacinamy z wierzchu masę i lekko zwilżamy wodą za pomocą pędzelka. Posypujemy chleb ziarnami i przekładamy do piekarnika. Czas pieczenia: 20 minut.


Napisz komentarz

Komentarze

Reklama
Reklama
KOMENTARZE
Autor komentarza: wojtasTreść komentarza: stać ich na sponsoring a nie stać na ekrany/osłony na oświetlenie, które przeszkadza mieszkańcom ulicy Myśliwskiej. To wiele pokazuje o intencjach kierujących tym przedsiębiorstwem. A do tego jakby prezentowali podejście w postaci -"wybudowaliśmy wam zakład na 200 miejsc pracy więc morda w kubeł"Data dodania komentarza: 21.02.2025, 12:36Źródło komentarza: Elemental został sponsorem szczypiornistów CMC Virtu VIRET. To tę firmę mieszkańcy ulicy Myśliwskiej zamierzają pozwać o odszkodowanie J Autor komentarza: Jarosław Mazanek, dziennikarzTreść komentarza: Czyta pan to w internecie na smartfonie z Androidem, więc proszę ostrożnie te buty pucować bo jeszcze ekran się zaryzuje! A tak na poważnie to można jeszcze dodać, że mówił jeszcze Mentzen, że nie zgadza się na wysyłanie polskich żołnierzy na Ukrainę. Typowy pacyfizm rosyjski typu: nie nasza wojna, przestępcy z Ukrainy zabierają nam pracę i kobiety i podobne bzdury. Niedawno jeden z konfederatów chciał zostać radnych w Żarkach, bez powodzenia, a na ulotce pisał, że będzie łapał pedofili uczących w żareckich szkołach (wyśmiano go w szkole za te pomysły), straszył wzrostem przestępczości powodowanej przez "obcych". Poprosiliśmy o dane policji, ta nie odnotowała żadnego wzrostu w gminie Żarki przestępczości której sprawcami byliby obcokrajowcy. O pacyfiźnie wielu osób, zwykle z Konfederacji, którzy "nie będą umierać za Kijów" pisałem w innym artykule, niestety też tylko w sieci, więc do "podcierania" musi Pan użyć ponownie smartfona. Było tam o chlubnych tradycjach polskiego oręża, gdy pogoniliśmy Ruskich do Moskwy (1610) i pod Kijów (25.041920). To fakty historyczne. A teraz spekulacja: z rządzami tchórzy i ruskich agentów spod różnych pacyfistycznych partyjek w Polsce to raczej Putin nas zajmie do Odry lub dalej.Data dodania komentarza: 7.02.2025, 10:40Źródło komentarza: Sławomir MENTZEN ODWIEDZIŁ Myszków i Zawiercie jako pierwszy z kandydatówAutor komentarza: DamianTreść komentarza: Kurier Zawierciański nadaje się jedynie do wytarcia ubłoconych butówData dodania komentarza: 6.02.2025, 22:01Źródło komentarza: Sławomir MENTZEN ODWIEDZIŁ Myszków i Zawiercie jako pierwszy z kandydatówAutor komentarza: DamianTreść komentarza: kandydat, m. in. atakując osoby LGBP, konkurenta Rafała Trzaskowskego nazwał „Tęczowym Trzaskowskim”. Popiera dobrowolny ZUS (a więc i dobrowolność życia bez emerytury i bezpłatnej służby zdrowia), uproszczenie podatków. (JotM) Ktoś kto streścił Sławomira Mentzena to ignorant i bezmózg, kurier Zawierciański nadaje się jedynie do wytarcia ubłoconych butówData dodania komentarza: 6.02.2025, 16:50Źródło komentarza: Sławomir MENTZEN ODWIEDZIŁ Myszków i Zawiercie jako pierwszy z kandydatówAutor komentarza: krisTreść komentarza: gdzie tu są bluzgi w pozostałej części. Jako człowiek operujący zawodowo słowem pisanym raczej powinien pan znać definicję wyrazu "bluzgi, bluzgać". I na koniec zupełnie bezpodstawnie przyrównuje mnie pan prawicowych zacofanych prymitywów. Czyli chce mnie obrazić i jednocześnie zarzucić coś co nie ma miejsca. Mógłbym powiedzieć tym samym manipulacyjnym, zaczepnym, pasywno-agresywnym sposobem - że postępując w ten sposób widzi pan tylko lewicowy wykolejony punkt widzenia, czegoś czego niema, który teoretycznie walczy o wolność dla każdego i różnorodność, ale w praktyce... pod warunkiem że ta różnorodność jest z naszej lewicowej bańki i odpowiada tylko naszym poglądom. A resztę należy cenzurować, bo to prymitywy zacofane. Jak łaskaw był pan to podkreślić.Data dodania komentarza: 5.02.2025, 09:50Źródło komentarza: Wicepremier Gawkowski myli się w ocenie zagrożeń bezpieczeństwaAutor komentarza: MieszkaniecTreść komentarza: Troszkę pogubili się zwolennicy wspólnoty. Jak się podejmuję budowy domu to myślę czy ją dowozić będę beczkowozem czy z wodociągu pod warunkiem, że podejmę wysiłek i udam się do RPWiK aby uzyskać przyłącze. Światło, gaz , podobnie. Chyba,że dogadam się z sąsiadem, który użyczy mi dostępu do swoich ujęć. Ale kto ma takie rzeczy podpowiedzieć jak się całe życie mieszka w bloku gdzie wszystko załatwia Spółdzielnia. A swoją drogą ciekawe dlaczego połowa sąsiadów nie przyswoiła sobie argumentacji wspólnotowców.Może warto przedstaawić czytelnikom inne argumenty. No chyba że ktoś uważa że ich już słuchać nie wartoData dodania komentarza: 4.02.2025, 23:55Źródło komentarza: Nie chcą spółdzielni, założyli pierwszą w wieżowcu wspólnotę. SM Hutnik kara ich zapowiedzią odcięcia wody
Reklama
Reklama
Reklama