(Bzów) „Kuchnia Regionalna” to pierwsza edycja imprezy zorganizowanej przez Koło Gospodyń Wiejskich z Bzowa. W niedzielne popołudnie (15 sierpnia) wszyscy smakosze, którzy przybyli do remizy OSP w Bzowie mogli skosztować dań przyrządzonych wg lokalnych receptur przekazywanych z pokolenia na pokolenie.
Początkowo festyn miał odbyć się w plenerze, jednak złe warunki atmosferyczne zmusiły organizatorów, by przenieść imprezę do remizy Ochotniczej Straży Pożarnej. Zła aura nie przeszkodziła jednak w dobrej zabawie i delektowaniu się lokalnymi specjałami. Biszkopt z galaretką, serniki, drożdżówki z owocami, flaczki, żurek, kapusta zasmażana z fasolą, gulasz i małosolne ogórki serwowane podczas imprezy przyrządzone były oczywiście według lokalnych przepisów.
- Od lat jeździmy na różnego rodzaju imprezy i to zmotywowało nas, by wreszcie zrobić Kuchnię Regionalną w Bzowie – mówi Elżbieta Łachan przewodnicząca Koła Gospodyń Wiejskich w Bzowie.
„Kuchnię Regionalną” dopełniły występy: Orkiestry Dętej z Bzowa pod dyrekcją Zdzisława Wyleciała, bzowskiego KGW i zespołu Strażak oraz kapel z Rzędkowic, Zawiercia i Ogrodzieńca. (JB)
Napisz komentarz
Komentarze