(Zawiercie) Tegoroczne dożynki miejskie rozpoczęły się tradycyjnym przemarszem korowodu dożynkowego, podczas którego mieszkańcy mogli podziwiać przepiękne wieńce dożynkowe wyplecione z tegorocznych darów pól. Z darów pól przygotowano także pyszne ciasta i bochny chleba, które zaprezentowano podczas drugiej już edycji II Zawierciańskiego Festiwalu Chleba i Ciast, czyli Festiwalu Kunsztu Rzemiosła Piekarzy i Cukierników.
Bochen chleba upieczony z mąki pochodzącej z ostatnich zbiorów, z rąk dożynkowych starostów )Władysława Borówki i Ewy Rusek) odebrał gospodarz dożynek prezydent miasta Mirosław Mazur. Obiecał wszystkim, że chleb ten będzie dzielił tak, by nikomu go nie brakowało. Dożynkowe uroczystości stały się także okazją do uhonorowania Elżbiety Łachan (przewodniczącej KGW Bzowianie), która zdobyła trzecią nagrodę w konkursie „Nasze kulinarne dziedzictwo - smaki regionów” za upieczenie chleba pn. „Blaszka jurajska”. Uhonorowano także Agatę Toborek, Grażynę Kawkę, Wandę Dziub, Stanisława Kawkę, Kazimierza Skurę zaszczytną odznaką. „Zasłużonymi dla rolnictwa”.
- Drugi festiwal ciast i chleba to już tradycja tego pięknego święta organizowanego przez nasz zawierciański Cech Rzemieślników, Małych i Średnich Przedsiębiorców, i Urząd Miasta Zawiercie. W ubiegłym roku przy okazji powiatowych dożynek, które były również w Zawierciu, odbyła się pierwsza edycja – przypomniał Edward Szumara szef festiwalu.
Podczas imprezy wybrano najlepszych piekarzy i cukierników roku. Jury oceniło wyroby i zadecydowało, że tytuł przyznany zostanie: piekarni AGA Agnieszki Spery - Tylkowskiej z Kroczyc oraz cukiernikowi Stanisławowi Lisakowi z Wysokiej. Firma AGA założona została w roku 1970. Zatrudnia 20 pracowników, w tym specjalistów z zakresu piekarnictwa. Jest to firma rodzinna, która specjalizuje się w wypiekach rodzinnych. Firma pana Stanisława Lisaka również jest firmą o wielkich tradycjach. Na rynku istnieje już od kilkudziesięciu lat. Zatrudnia 40 pracowników. Swoje wyroby oferuje w 80 punktach sprzedaży na terenie całego województwa śląskiego. W 2004 roku uhonorowano go tytułem „Firma z jakością”. W szranki o tytuł najlepszego piekarza i cukiernika stanęły także piekarnie: Rafała Skały, Pawła Kadłubka, Józefa Nemsia z Zawiercia i Stanisława Lisaka z Wysokiej oraz cukiernia Piotra Nowaka z Poręby. Dopełnieniem dożynek stał się występ Kół Gospodyń Wiejskich, Zespołu Pieśni i Tańca „Zawiercie” oraz zespołu Strażak. (JB)
Napisz komentarz
Komentarze