(Grabiec, gm. Szczekociny) 12 września do Grabca we gminie Szczekociny przyjechali mieszkańcy aż trzech powiatów: zawierciańskiego, włoszczowskiego i częstochowskiego. Na dożynkach zjawili się jednak nie tylko miłośnicy folkloru, ale także smakosze, bowiem jedną z atrakcji tegorocznego święta plonów był I Regionalny Festiwal Potraw.
Po uroczystej mszy świętej przy remizie OSP w Grabcu dożynkowi starości Małgorzata Kucharczyk oraz Hieronim Pytlarz wręczyli burmistrzowi gminy Szczekociny Stanisławowi Wójcikowi chleb upieczony z mąki z tegorocznych zbiorów z Koła Gospodyń Wiejskich zaprezentowały przepiękne dożynkowe wieńce. Nie mogło zabraknąć również doznań kulinarnych. Koło pszczelarzy ze Szczekocin oprócz ciekawych informacji na temat pszczół, szklanego ula, w którym można było zobaczyć jak pracowite są pszczoły, przygotowało także produkty swoich „podopiecznych” – przepiękne świece z wosku pszczelego oraz miody, również te pitne. Na festiwalu potraw nie mogło oczywiście zabraknąć specjałów wiejskich gospodyń.
- Na naszym stoisku znalazły się m.in. kruche ciasta z malinami, galaretką i jabłkami, chleb ze smalcem i nasza specjalność - ciasto drożdżowe. Wszystko sporządzone oczywiście według własnych przepisów – podkreśla Marianna Stolarska przewodnicząca Koła Gospodyń Wiejskich Przyłęk.
Choć wszystkie przysmaki przyrządzone przez KGW cieszyły się dużym uznaniem i w ekspresowym tempie znikały ze stołów, dożynkowi goście wyczekali jednak na inny szczekociński smakołyk –pieczoną kaszankę. Aby zyskać pełnię smaku musiała na ruszcie spędzić dobre kilkanaście minut. Przepis na to kulinarne arcydzieło udało się odtworzyć na podstawie relacji mieszkanki Szczekocin Wandy Pytlawskiej, której rodzice przed II wojną światową prowadzili sklep z własnymi wyrobami mięsnymi. Szczekocińska kaszanka pieczona już od 2008 roku znajduje się na Liście Produktów Tradycyjnych.
- Śląski Ośrodek Doradztwa Rolniczego zajmuje się wyszukiwaniem właśnie takich perełek. Prowadzi także akcję zachowania starych przepisów. Po tym jak opisałam recepturę przyrządzania kaszanki zgłosiłam ją do wpisu na Listę Produktów Tradycyjnych – wspomina Agnieszka Pasierbińska ze ŚODR.
Degustację wszystkich prezentowanych podczas I Regionalnego Festiwalu Potraw umilały występy KGW z Bonowic, Przyłęka i Goleniów, zespołu Skalar oraz musical „Na szkle malowane” w wykonaniu słowackiego zespołu.
W obchodach dożynkowych w Grabcu wzięli udział m.in. burmistrz Szczekocin Stanisław Wójcik, I Wicewojewoda Śląski Stanisław Dąbrowa, radny sejmiku śląskiego Marian Gajda, starosta Ryszard Mach oraz delegacja z partnerskiego miasta Adony na czele z burmistrzem Peterem Ronyeczem.
Justyna Banach
Napisz komentarz
Komentarze