(Poręba) 25 września miłośnicy pieczonych ziemniaków wzięli udział w VIII Światowym Festiwalu Prażonek. Święto zdobywa coraz większą popularność i już na stałe wpisało się w kalendarza regionalnych imprez. Tradycyjnie zabawa, która jak co roku miała miejsce przy basenie zgromadziła sporą liczbę mieszkańców miasta i okolic.
13 marca 2006 roku potrawa wpisana została na listę dań regionalnych. Jednak w innych miejscach funkcjonują różne odmiany nazwy przysmaku np. w Myszkowie prażonki funkcjonują pod nazwą pieczonek, do których dodaje się także dodatkowo marchew i buraki. Porębska receptura polega na tym, że do garnka wysmarowanego wcześniej tłuszczem warstwami układa się ziemniaki, kiełbasę, boczek i cebulę. Całość doprawia się pieprzem i solą, a na koniec wszystko przykrywa się liściem kapusty. Dwa kotły, w których podczas Festiwalu, co roku przygotowywane są ziemniaki zostały wyprodukowane przez FUM Poręba. Na scenie zagrał między innymi Zbigniew Foryś Band. Zespół początkowo wykonywał we własnej aranżacji przeboje lat 60-tych grup CREEDENCE CLEARWATER REVIVAL i THE ROLLING STONES. Aktualnie wykonuje również swoje kompozycje.
W tym roku porębskich prażonek spróbowali także poseł Witold Klepacz, starosta zawierciański Ryszard Mach, radny sejmiku województwa Marian Gajda, komendant KPP w Zawierciu Adam Pałucha i burmistrz Siewierza Zdzisława Banaś.
Konkurs na najlepsze prażonki:
I miejsce zespół 49 i pół,
II miejsce drużyna Polskiego Związku Emerytów, Rencistów i Inwalidów z Poręby,
III miejsce zajęli druhowie z OSP Poręba, którzy czuwali jednocześnie nad bezpieczeństwem pożarowym imprezy.
W tym roku zwycięska drużyna otrzymała zestaw plenerowy, którego fundatorem był UM Poręba (stolik, krzesła). Dodatkowo, by tradycji stało się za dość porębski kociołek za zajęcie I miejsca przekazała firma „Porębskie Kociołki”.
Tekst: (mpp)
Napisz komentarz
Komentarze