(Poręba) 8 września mieszkańcy Poręby wezmą udział w XVI Światowym Festiwalu Prażonek. Impreza na terenie MOSIR-u przy ul. Zakładowej zawsze cieszy się sporym zainteresowaniem. Święto zdobywa coraz większą popularność i już na stałe wpisało się do kalendarza regionalnych imprez. Tym razem w czasie jego trwania odbędzie się zbiórka charytatywna na specjalistyczny sprzęt dla Grzegorza Rubina.
Od 12.00 do 15.00 potrwa turniej strzelectwa pneumatycznego, a od 13.00 do 16.00 turniej łuczniczy. O 16.00 nastąpi otwarcie festiwalu prażonek. O tej samej porze Polski Związek Hodowców Gołębi Pocztowych (sekcja Poręba) uroczyście wypuści gołębie, które poszybują gdzieś daleko. Zostanie wręczona również nagroda "Bilet do Brukseli" w konkursie wiedzy o Unii Europejskiej pod patronatem profesora Jerzego Buzka. Pół godziny później na scenie zaprezentuje się MGMT, który zagra rockowe covery. O 17.10 publiczność będzie mogła posłuchać Katarzyny Żołnowskiej-Burdy oraz Jakuba Wójcika i Antoniny Biały z porębskiego ogniska muzycznego. O 17.30 odbędą się pokazy taneczne Dance Revolution. Po nich wystąpią zespoły ze Stowarzyszenia Studio Art. Umiejętności artystyczne pokaże również KGW „Niwczanki”. O 18.10 odbędzie się ogłoszenie wyników konkursu na "porębski kociołek". Potem zagra grupa z partnerskiego miasta Winniki na Ukrainie. O 18.30 wystąpi Retro i Izabela Grzyb. Na 19.00 zaplanowany został koncert zespołu Back to Big Band, a na 20.00 gwiazdy wieczoru Soleo. Na koniec zagra Virtual. 13 marca 2006 roku porębskie prażonki wpisane zostały na listę dań regionalnych. Jednak w innych miejscach funkcjonują różne odmiany przysmaku. W Myszkowie prażonki nazywane są pieczonkami, do których dodaje się także dodatkowo marchew i buraki. Porębska receptura polega na tym, że do garnka wysmarowanego wcześniej tłuszczem warstwami układa się ziemniaki, kiełbasę, boczek i cebulę. Całość doprawia się pieprzem i solą, a na koniec wszystko przykrywa się liściem kapusty. (mpp)
Napisz komentarz
Komentarze