Przejdź do głównych treściPrzejdź do wyszukiwarkiPrzejdź do głównego menu
Reklama
poniedziałek, 23 grudnia 2024 03:35
Przeczytaj!
Reklama
Reklama
Reklama

Czy Polacy chcą być „zero waste”?

W dobie galopującej inflacji, uważne, przemyślane zakupy to klucz to tego, by nasz żołądek był pełny, a portfele nie świeciły pustką. Według raportu „Food Waste Report 2022”1, prawie 930 mln ton żywności marnuje się rocznie w sklepach i gospodarstwach domowych, a każdy konsument odpowiada za średnio 74 kg żywności, trafiającej do kosza. Czy marnowanie żywności jest dla Polaków ważnym tematem? Sprawdził to Instytutu Badania Rynku i Opinii Społecznej IMAS w ogólnopolskim badaniu, zrealizowanym w ramach kampanii „Karp – Zdrowy z Natury”.
Podziel się
Oceń

Chcemy być „zero waste”, ale jak to zrobić?
Marnowanie żywności i nadprodukcja odpadów stanowią jedno z najpilniejszych i najtrudniejszych wyzwań dla społeczeństw. Na szczęście nasze podejście do jedzenia zmienia się i stajemy się coraz bardziej świadomymi konsumentami. Pokazało to badanie IMAS, w którym zapytano respondentów o to, czy istotne jest dla nich niemarnowanie jedzenia oraz zużywanie produktów w całości. Aż 97 proc. uczestników badania zadeklarowało, że te kwestie są dla nich bardzo istotne2. Co ważne, ten sam punkt widzenia na problem mają Polacy różnych pokoleń, niezależnie od posiadanego wykształcenia czy statusu materialnego.

Ale jak zacząć, by nie marnować?

„Zero waste” zaczyna się od zakupów, do których trzeba podchodzić w sposób przemyślany, a nie będący wynikiem impulsu. Myślę, że w tym przypadku świetnie sprawdza stara zasada - planowania i zapisywania, czyli najpierw pomyślmy nad tym, jak nasze menu będzie wyglądało w najbliższych dniach, a później zróbmy prostą listę zakupów, której będziemy się trzymać. 
– mówi Paweł Wielgosz, Prezes Organizacji Producentów – Polski Karp.
Kolejnym krokiem w kierunku „zero waste” powinno być zwracanie uwagi na produkty i ich jakość. Zamiast kupować ogromne ilości żywności, kierując się niską ceną, które po kilku dniach wyrzucimy do kosza, kupmy mniej, ale lepszej jakości. W ten sposób nie tylko unikniemy marnowania jedzenia, ale jednocześnie dostarczymy organizmowi pożywienia bogatego w składniki odżywcze. A, jak wiadomo, zdrowa dieta ma ogromny wpływ na nasze zdrowie. 
– dodaje Paweł Wielgosz.
Robiąc zakupy spożywcze, warto pomyśleć o także tym, ile dobrego może zrobić nasza odpowiedzialna postawa konsumencka. Według szacunków specjalistów, zaoszczędzenie zaledwie 50 proc. żywności marnowanej każdego roku może rozwiązać problem głodu na świecie3. 

Nie „podgrzewajmy” atmosfery

Wyrzucając żywność, marnujemy nie tylko produkty i pieniądze, ale wpływamy również negatywnie na naszą planetę, co w sytuacji zmieniającego się klimatu jest niezwykle ważne. Odpady żywnościowe odpowiadają za około 8-10 proc. światowej emisji gazów cieplarnianych4.
Również sama produkcja żywności odpowiada za tę emisję, dlatego wybierając produkty spożywcze, powinniśmy zwracać uwagę na to, gdzie są produkowane i jaką drogę muszą pokonać, zanim trafią do naszych koszyków zakupowych. Rozwiązaniem jest kupowanie produktów lokalnych, wyprodukowanych w oparciu o poszanowanie środowiska naturalnego, które nie emitują takiej ilości gazów cieplarnianych, powstających w wyniku transportu, jak produkty spożywcze sprowadzane z innych zakątków świata.
Lokalność to bardzo ważny element w dążeniu do niemarnowania żywności. Jako konsumenci powinniśmy zwracać uwagę na to, jak powstają nasze produkty i w jaki sposób do nas trafiają. Przykładem jest karp – nasza lokalna ryba hodowana w stylu „slow”, w oparciu o poszanowanie środowiska naturalnego. 
– tłumaczy Paweł Wielgosz.
Hodowla karpia wytwarza niski ślad węglowy, ponieważ ryba odżywia się głównie pokarmem naturalnym i zbożami. Ślad węglowy jest też dużo niższy niż w przypadku produkcji wołowiny czy wieprzowiny. Ze względu na dostępność w ponad 80 gospodarstwach w Polsce, karp nie musi pokonywać tysięcy kilometrów, by trafić na nasze stoły, więc jego transport nie generuje takiej ilości spalin, jak np. ryby sprowadzane spoza granic naszego kraju. Warto dodać, że stawy karpiowe pełnią też niezwykle ważną rolę w retencji wody - rocznie retencjonują w Polsce ok. 1,5 mld m3 wody i to na terenach, na których brak jest jezior. – dodaje Paweł Wielgosz.

Od głowy do ogona

Wiele produktów spożywczych, które kupujemy, nadają się do spożycia w całości - o czym często nie wiemy. Dlatego zanim potraktujemy jakiś element jako odpad, warto sprawdzić w przeglądarce internetowej, czy możemy go jeszcze w jakiś sposób wykorzystać.
Staramy się uświadamiać i edukować konsumentów na temat tego, jak gotować, by korzystać z produktów spożywczych w całości. Świetnym przykładem są ryby, które właściwie możemy wykorzystać od głowy do ogona, ponieważ każda część zawiera wartości odżywcze i kulinarne. Nie ograniczajmy się do spożywania wyłącznie filetów czy polędwiczek, ponieważ ze szkieletu ryby możemy zrobić odżywczy - pełen kolagenu - wywar, który będzie bazą do zupy lub sosu. Przykładem takiego przepisu są roladki z karpia, w których wykorzystaliśmy właściwie rybę w całości: szkielet, zmielone mięso, a nawet skórę – za pomocą której uformowaliśmy roladki. Podchodźmy do produktów spożywczych z szacunkiem, bo to pierwszy krok w kierunku „zero waste”. – podsumowuje Kamil Klekowski, szef kuchni. (red)


Napisz komentarz

Komentarze

Reklama
Reklama
KOMENTARZE
Autor komentarza: XyzTreść komentarza: Zawierciański SOR to patologia i piszę to jako mieszkaniec Zawiercia, który miał do czynienia z nikiData dodania komentarza: 20.12.2024, 01:01Źródło komentarza: KTÓREMU Z RADNYCH NIE PODOBA SIĘ „TĘCZOWY PIĄTEK”?Autor komentarza: RealTreść komentarza: Precz z hejtem. Internetowi hejterzy to tchórze. Za maską internetu obrażają. Tylko to potrafią - taka forma dowartościowania się.Data dodania komentarza: 19.12.2024, 20:49Źródło komentarza: PRZECIWNICY KOPALNI ZACZĘLI NĘKAĆ PRACOWNIKÓW RATHDOWNEYAutor komentarza: Anna KowalskaTreść komentarza: Świetny artykuł! Umowy o dzieło często są mylone z umowami zlecenia, co powoduje wiele niejasności dla freelancerów. Warto wiedzieć, że można wystawiać faktury VAT bez własnej firmy, co znacznie ułatwia prowadzenie działalności. Polecam przeczytać więcej na ten temat tutaj: https://freelancehunt.com/pl/blog/jak-wystawic-fakture-vat-bez-wlasnej-firmy/Data dodania komentarza: 16.12.2024, 11:47Źródło komentarza: Nowe przepisy mają zmienić sytuację, w jakiej znaleźli się ludzie zatrudnieni przez platformy cyfrowe. Wprowadzają domniemanie stosunku pracyAutor komentarza: abcTreść komentarza: no cóż zrobić, lata lecą, kilkadziesiąt lat przemian, a edukacja w Polsce, haha, leży... ważniejsze są tik toczki i pół dnia z nosem w smartfonie.Data dodania komentarza: 27.11.2024, 08:43Źródło komentarza: Masz IPhone? W ING z niektórych usług nie skorzystasz! J Autor komentarza: RedakcjaTreść komentarza: Mamy rok 2024, jak Pan (lub Pani) raczył odszukać w historii, bank działa od 1991r, to już 33 lata, czyli kilkadziesiąt. W dla liczb w przedziale 20-90 liczebniki główne wszystkie można nazwać, że to jest "kilkadziesiąt". Ale nie każdy, haha, to zrozumie. PozdrawiamyData dodania komentarza: 26.11.2024, 09:11Źródło komentarza: Masz IPhone? W ING z niektórych usług nie skorzystasz!Autor komentarza: ha_haTreść komentarza: od kilkudziesięciu lat !!! hahaha... Bank Śląski jest u nas od 1991 r a ing od 1996... od kiedy to kilkadziesiąt?Data dodania komentarza: 25.11.2024, 13:53Źródło komentarza: Masz IPhone? W ING z niektórych usług nie skorzystasz!
Reklama
Reklama